Ücretsiz-Kitaplar-İndir-Türk.com

Yeni – 3 Aylık Kultur Dergisi Sayı:2 Kıs 2011

0
(0)

Yazar: Kollektif

KIRMIZI YAYINLARI DERGI

Uc ayda bir cıkan (yeni)’nin bu sayısı da (yeni)ye mektuplar, (yeni) dosya, (yeni)ler ve (yeni)den olmak uzere dort bolumden olusuyor ve dosya konusu ‘Kultur Endustrileri’.

Kapitalizm, yasamın her alanında kapladıgı yeri ve dayattıgı agırlıgı surdurmek icin kulture de yeni islevler yukleme cabasını surduruyor ve bunun olcegini bir kerte daha yukarıya tasıyor. Yaratıcılık kavramını ‘yaratıcı ekonomi’ sablonuna uygulayarak kulturu bir ustyapı olgusu olmaktan cıkarıp alt-yapısal sermayeye donusturme cabaları gunumuz kitle iletisim teknolojilerinin de katılımıyla ciddiyet kazanıyor. Bu durumda yaratıcılıgın hayata gecmesi evresinde odak konum olusturan sanatcı ve aydınlar da birer kultur burokratı ve yoneticisine donusecek. Istanbul’un 2010 Avrupa Kultur Baskenti olması konuya daha ilginc boyut katıyor ve uzerinde tartısılabilecek verileri artırıyor. Serhan Ada, Ismail Erturk, Beral Madra ve Orhan Tekelioglu’nun katıldıgı yuvarlak masa konusmasında, bu guncel gelismeye de gondermeler yapılarak kultur ve aydın, kultur ve toplum, kultur ve kapitalizm konularına deginiliyor.

(yeni)’nin kultur ve kulturel etkilesimleri soylesi formunda ele aldıgı tek bolumu yuvarlak masa degil. Leyla Erbil soylesisinde hem yazarın ilk kitabından bu yana suregelen bicemsel bulus ve yenilikler, hem de bicimle icerigin insan ve topluma dair genel gecer ahlak kurallarını sarsarak gunumuz edebiyatında odunsuz ve ozgun bicimde bulusması konusuluyor. Ikinci soylesiyse Evren Erem tarafından Daniel Barenboim ile yapılmıs ve konusu muzigin, Filistin ile Israil arasında dinlerarası ve catısmalar ustu bir diyalog kurulmasına katkısı.

Susan Galloway ile Steward Dunlop’un birlikte yazdıgı makalenin baslıgı ‘Kamu Politikalarında Kulturel ve Yaratıcı Endustri Tanımları Uzerine Bir Elestiri’. Makalede yaratıcılık, zihinsel mulkiyet, sembolik metalar, sembolik anlam, kullanım degeri, ortak meta gibi kavramlara acıklık getirilerek terminolojik karısıklık ve uretim metotları meseleleri tartısılıyor. Ayrıca bilgi ekonomisinin kulturel ve yaratıcı sektorleri nasıl etkiledigi, kulturel metaların ayırıcı ozellikleri de ele alınıyor ve hukumetlerin bilgi ekonomisine dayalı yaratıcı endustri kavramı modelini tercih etmesi olgusu da ornekleniyor.

(yeni) dosya bolumunde ayrıca Tony Bennett, Arzu Uraz, Taclı Yazıcıoglu, Murat Gulsoy yazıları da yer alıyor.

Derginin (yeni)ler bolumunde Enis Batur, Ekrem Isın, Kaya Genc, Murat Yalcın, Gunduz Vassaf gibi yazarların yazılarının yanı sıra Zeynep Gulcin Ozkisi’nin bir analizi ve Jean-Philippe’nin biyografik Iannis Xenakis makalesi yer alıyor. Lesley Chamberlain’in ‘Kokenlere Donus – Post-Darwinci Gozle Heidegger’ baslıklı yazısı da onemli.

Bu sayının mektupları Cem Sarvan, Alnoor Mitha ve Mustafa Yılmazer’den. (yeni)den sunulan soylesinin konusuysa antropoloji ve Abdi Ipekci, 25 Eylul 1973 tarihli Opus dergisinde Nur Yalman’ı konuk ediyor.

Ayrıca Naipaul tartısması da tasınmıs dergiye: Emir Kusturica’dan sonra V.S. Naipaul’un da Turkiye’ye gelememesi, Avrupa Kultur Baskenti’nden bakıldıgında nasıl gorunuyorı Secilen yontem, karsıt gorusteki dort gazete yazısını tumuyle, gazete ve televizyonda yapılmıs kimi yorumları da alıntı halinde aktarmak.

(yeni)yi parantez icine almıs bir (yeni) anlayısına sahip olan derginin editorlugunu Ismail Erturk ustleniyor. Yayın kurulundaysa Oruc Aruoba, Enis Batur, Ali Cengizkan, Oguz Demiralp, Evren Erem, Ismail Erturk, Murat Gulsoy, Ekrem Isın, Fahri Ozdemir, Soli Ozel, Kaan Ozkan, Orhan Tekelioglu ve Gunduz Vassaf yer alıyor.

(yeni) bir yolculuga daha hos geldiniz…

Yayın Tarihi 2011-01-01
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 293
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kitap Kagıdı
Boyut 16 x 24 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Exit mobile version