Tarihten Bugune Istanbul Kutuphaneleri

0
(0)

Yazar: Mehmet Emin Gerger

GERGER YAYINLARI

Kitabın Onsozunde Gerger sunları soyluyor:“Insanlık tarihi yazı ile baslar, kitapla devam eder. Tarih boyunca son ve ekmel din olan Islam kadar kitaba / kutuphaneye, ilme ve alimlere deger veren baska bir din yoktur. Islam medeniyeti tarihine bakıldıgında “yeryuzunun yuzakı” olan muslumanların sayısız Kutuphaneler’le dunyaya imar edip, insanlıga hizmet ettikleri gorulur! Islam Medeniyeti bir kitap medeniyetidir.
Osmanlı’dan gunumuze intikal eden en onemli miras kutuphanelerdir… Kutuphaneler; birer ilim, sanat ve kultur merkezidir. Osmanlı Islam Devletine asırlarca baskentlik yapmıs olan “guzel Istanbul”umuzu susleyen en onemli mimari yapılar ilim hazinesi kutuphanelerdir. Cogu vakıf eseri olan yuzbinlerce paha bicilmez “Yazma ve Matbu eseri bunyesinde barındırın “ecdad yadigarı” bu ilim hazinelerimizi daha yakından tanımamız gerekir!
Istanbul Kutuphaneleri nerede ve ne durumdaı Bu kutuphanelerimizde ne tur ve ne kadar kitap varı Bu kitapların; katalogları yapılabilmis, bibliyografik kunyeleri cıkarılarak bilgisayara kaydedilebilmis midirı Devletin kutuphanelere ayırdıgı mali kaynak (pay) yeterli miı Kitap okurları, arastırmacı ve ilim adamları kutuphanelerimizden yeterince istifade edebiliyor miı Istedigi esere kolay ve cabucak ulasabiliyor muı Kutuphanelerimizin personel sayısı ve guvenlik tedbirleri yeterli miı Devlet ve toplum olarak kitaba/kutuphaneye gerekli onemi veriyor muyuzı Yeterince okuyor muyuzı Kitap okuma oranı ve ilmi arastırma acısından neden Batının gerisindeyizı Yeniden kitaba, ilme ve arastırmaya nasıl donebilirizı Bu konuda aileye, devlete, topluma ve kutuphanecilere dusen gorevler nelerdirı Kutuphanelerimiz yeniden nasıl ihya edilebilirı
Sosyal ve ekonomik problemlerimizin cozulmesi, guclu, bilgili ve ileri bir Turkiye’nin yeniden kurulmasında, kutuphaneler nasıl rol oynayabilirı Bu konuda; omrunu kitaba veren yıllarca kutuphanecilik yapmıs degerli kutuphane yoneticilerimizin gorusleri, tavsiyeleri nelerdirı
Dunden bugune arsivciligimiz ve Basbakanlık Osmanlı Arsivi ne durumdaı
Iste bu ve benzeri daha bircok sorunun cevabını, bu kitabımızda bulacaksınız.

Kitap ve kutuphane dendiginde ilk akla gelen isimlerden omrunu kitaba vermis, Fatihteki Millet Kutuphanesi’nin kurucusu, Hafız-ı Kutub / kitabiyyat bilgini Ali Emiri Efendi’nin meshur siirinden bazı mısraları hep birlikte zevkle okuyalım.

“Sine-i sevkimde bir hırz-i mubinimdir kitab
Dide-i endisede nur-i yakinimdir kitab

Hikmet anda ma’rifet anda hakikat andadır
Hasılı sermaye-i dunya vu dinimdir kitab

Halik’a hamd u sena ol sun Emiri ruz u seb
Kurratulayn-i hayatım hemnisinimdir kitab”

Yayın Tarihi 2014-05-02
ISBN 6056420023
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 181
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kitap Kagıdı
Boyut 13.5 x 18 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.