Sultan Abdulaziz ve I. Mesrutiyet Tarihi

0
(0)

Yazar: Suleyman Kocabas

VATAN YAYINLARI

Altı kitapta tamamlanacak olan "Turkiye’nin Sosyal ve Siyasal Degisimi Serisi"nin III. kitabını meydana getiren bu kitabımız, bu degisimde onemli bir rol oynayan Sultan Abdulaziz, Sultan V. Murat zamanlarını tumuyle, Sultan II. Abdulhamid’in saltanatının ise ilk yıllarını kapsamaktadır.

Degisim surecinde, giderek Cumhuriyet ve ardından da Demokrasi’ye yol acacak olan olayların tohumları, Sultan Aziz zamanında atılmıstır.
Gerileme Devrine giren Osmanlı Devleti’de, buhranlı ortamda devlet ve ulkenin yıkılma tehlikesiyle karsı karsıya geldigi olaylar zinciri icinde kurtulus yolunda hastalıklı yapıya teshis ve tedavi aranırken, XVIII. asrın baslarından itibaren Batı’nın ustunlugu dusuncesi ortaya cıkmıs, devleti reforme etmek icin Batılı orneklerden faydalanma gundeme gelmistir.
Batı’nın ilkin askeri yonden ustunlugu fikri ortaya cıkmıs, XIX. asrın ortalarına gelindiginde, Batı’nın topyekun ustunlugu dusuncesi kendisini gostermis, Tanzimat Devri (1839-1871) reformları bunun bir tezahuru olmustur.

Yıkılmakta olan devleti, dagılmakta olan ulkeyi kurtarmak ugrunda, Avrupa hukukuna girmek i esas alan Tanzimat Devri’nde, ozellikle Fransa’dan kanun ve muessese ithalleriyle "Islahatlar=Reformlar" baslatılmıs, geleneksel duzenden taviz vererek, devletin tebaası butun unsurları kanun onunde esit duruma getirecek icraatlara girisilmis,1839 ve 1856 Islahat Fermanları ve tatbikatlarını hep bunlar ihtiva etmislerdi.

Bu reformlardan istenilen sonucun alınamaması uzerine, "Batılı orneklerle reform sureci" de yeni bir merhale olan Kanun-ı Esasi (Anayasa) ve Meclis-i Mebusan (Millet Meclisi) istegi gundeme gelmis, Yeni Osmanlılar denilen aydınlar ta-rafından baslatılan bu surec, giderek sivil-asker burokrasiyi de etkisine alarak, sonunda bunları gerceklestirmek icin Hukumet ve Saray Darbesine kadar varan olaylar zinciri yasanmıs, Kanun-ı Esasi ilanı 23 Aralık 1876’da gerceklestirilmis, Meclis-i Mebusan’ın ise 19 Mart 1877’de toplanmasıyla Mesrutiyet uygulamasına gecilmistir.

Iste, gunumuzdeki Anayasal ve Parlamenter duzen boyle bir surec sonunda ortaya cıkmıs, zaman icinde gittikce tekamul gostermistir.
Gunumuz Turkiyesi’ni iyi anlamak, demokratiklesmede nereden nereye geldigimizi ogrenmek icin elinizdeki kitabın okuyucularımıza faydalı olacagına inanıyoruz.

Suleyman KOCABAS

Yayın Tarihi 2001-11-30
ISBN 9757526223
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 384
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi 3. Hm. Kagıt
Boyut 12.5 x 19.5 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.