Sanatta Anlamın Goruntusu & Imgelerin Toplumsal Islevi

0
(0)

Yazar: Richard Leppert

AYRINTI YAYINLARI

Bugun kendimiz ve yakın cevremiz hakkındaki kavrayıslarımızın cercevesini cizen sey yazılı ve gorsel medyadaki reklam imgeleridir. Bu imgeler bize ne tur bedenlere sahip olmamız, ne tur bedenleri arzulamamız gerektigini bildiriyor; benlik duygumuzu, inanc sistemlerimizi, bireyselligimizi ve toplumsal varlıklar olarak statumuzu etkiliyor… Reklam mutluluk vaat eder; bunu yaparken de gecmisimizden ve bugunumuzden hosnutsuz kalmamızı saglamaya, yapmayı dusunmedigimiz bir seyi yaptırmaya calısır… Imgeler ise bize asıl dunyayı degil, dunyalardan bir dunyayı, temsillerin, yani yeniden-sunumun imgelerini gosterir. Imgelerin temsil ettigi kuruntu, arzu, ruya ve fantazi ise belli bir sosyo-kulturel ortamda belli bir islev gormesi icin insa edilen seylerdir… Richard Leppert, Sanatta Anlamın Goruntusu’nde Batı Avrupa ve Amerika resim sanatını ele alıyor. Imgelerin “goruntu”su ile bunların toplumsal ve kulturel olarak nasıl kullanıldıkları arasındaki karmasık iliskiyi inceliyor; ve her imgenin anlamının, buyuk olcude, zamanla degisen islevince belirlendigini gostererek, ozellikle toplumsal cinsiyet, sınıf ve ırkla tanımlanan toplumsal farklılıkların yansıtılmasında gorsel kulturun bir aracı olarak kullanılma bicimlerine dikkat cekiyor.
Leppert, Birinci Kısımda, temsilin dogası ve gorevini isleyerek anlamın imgelere nasıl eklemlendigini ve gorselligin modernligin tarihinde ne gibi roller oynadıgını tartısıyor. Burada imgelerin arzuyu tetiklemek suretiyle bizi nasıl bakmaya zorladıgını acıklıyor ve ister resim isterse de reklamcılıkta olsun temsilin kandırma islevinin tarihi uzerinde duruyor. Ikinci Kısımda sanatın maddi dunyayla iliskisini, imgelerin bizim nesnelerle kurdugumuz cesitli fiziksel ve ruhsal bagları belirleme bicimlerini irdeliyor. Ucuncu Kısım insan bedeninin temsiline ayrılıyor: Neseli veya cok guzel, veya azmanca, mutevazı veya tahrik edici, guclu veya zayıf, hayatın baharında veya tesrih masasında, giyinik veya soyunuk halde…
Sanatta Anlamın Goruntusu farklı bir sanat okuması oneriyor: Iktidarların av-hayvanı resmi tutkusuna, avlanan hayvanlarla kafeslenen kadınların imgesel cakısmalarına, Bacon’ın “insan cıglıgının resmi”ne, kulturu bicimlendiren baslıca araclardan biri olarak portrelere, resimlere yansıyan ciddiyete ve yansıtılmayan kahkahaya, yerlesik iktidara baskaldırmayı tetikleyebilecegi endisesiyle asla toplu halde resmedilmeyen emekcilere yeniden bakıyor. Sanatta anlamın, fantazinin, emegin, protestonun, hosnutsuzlugun, cılgınlıgın, kandırmanın, erotizmin, ırkcılıgın, toplumsal cinsiyetciligin ve ayrımcılıgın izini surerken “farklı bir sanat okuması”nın mumkun oldugunu da gosteriyor…

Cevirmen: Ismail Turkmen
Yayın Tarihi 2009-12-02
ISBN 9755393587
Baskı Sayısı 2. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 416
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kuse Kagıt
Boyut 13.5 x 21.5 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.