Osmanlı Elcilerinin Wikileaks Raporları

0
(0)

Yazar: Muhammet Safi

URAL YAYINCILIK

Amerikalı burokratlarının bulundukları ulkeler hakkında kaleme aldıkları “gizli raporlar,” zamanının super gucu olan Osmanlı sefirlerinin, gittikleri ulkeler hakkında topladıkları bilgileri ve bunlar hakkında edindikleri izlenimlerini yazdıkları “sefaretnamelerini” hatıra getirdi. Ustelik bunlar gizli de degildiler. Aksine asikar idiler. Istanbul’da hem elyazma olarak hem de basılmak suretiyle cogaltılmıs ve dagıtılmıslardı. Hatta pek cogu daha o zamanlar ilgili oldukları ulkelerin dillerine cevrilmis ve basılmıslardı.
Acaba Osmanlı, Avrupa hakkında, kuzey ve dogu komsuları hakkında neler dusunuyorduı Onların hoslasmayacagı ve rahatsızlık duyacagı bilgileri kaleme almıs mıydıı Osmanlı elcileri gittikleri ulkelerde nelere dikkat etmisler, hangi acıkları yakalamıslar, ne turden yonlendirmelerde bulunmuslardıı

Osmanlı elcileri 18. yuzyıldan itibaren gittikleri devletlerin askeri gucu, devlet yapısı ve toplum hayatı ile ilgili bilgi toplayıp, gozlemler yaptılar. Elcilerimiz gorduklerini anlatan raporlar hazırlayarak, Osmanlı yonetimine sundular. Sefaretname denilen elci raporları Osmanlı Imparatorlugu’nun batıya bakısının degiserek, devlet ve toplum hayatının sekillenmesinde onemli rol oynadı. Bu kitapta Osmanlı elcilerinin Batı dunyasına nasıl ilginc ve eglenceli bir bakıs acısıyla yaklastıklarını goreceksiniz.
Doc.Dr. Erhan Afyoncu

Dunle bugunu bulusturan ve maziyi carpıcı anekdotlarla gozler onune seren bu basarılı eser icin Arastırmacı Yazar Muhammet Safi yi tebrik etmek gerek. Konu edindigi donemi, toplumlar ve devletlerarası mukayeseler esliginde veriyor olusu kitabın en onemli farklılıklarından…

Komsusunu veya otekini anlayıp tanımak yerine onlara “sevmek-sevmemek” yahut “ovmek-sovmek” paradigmalarından bakan gunumuz toplumunun uslup konusunda Osmanlı’dan alması gereken bir seyler olmalı…
Arastırmacı Yazar Ahmet Turgut

“Bir gun evvel su kafiristandan hayır ile halas olmaklıgım icin dualarınızı niyaz ederim. Zira Paris’e kadar geldik, halkın nakil ve methettikleri Frengistan’ı daha gormedik. O tuhaf seyler ve o akıllı Frenkler hangi Avrupa’dadır, bilmem!”
Halet Efendi

Yayın Tarihi 2011-05-04
ISBN 6058868342
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 240
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kitap Kagıdı
Boyut 13.5 x 21 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.