Osmanlı Devleti’nde Ermeni Anayasası’nın Dogusu 1839-1863

0
(0)

Yazar: Vartan Artınıan

ARAS YAYINCILIK

Bu calısmanın amacı, Osmanlı Ermeni toplumunun, baslangıcı 18. yuzyıl ortalarına kadar giden anayasal evriminin incelenmesidir. Bu evrimi incelemenin, Osmanlı Imparatorlugu’na iliskin calısmalada cogu kez goz ardı edilen bir konunun, Osmanlı’nın gayrimuslim tebaasını yonetme sisteminin daha iyi anlasılmasına katkıda bulunacagını umuyorum.

Ermeni milletinin geleneksel yapı ve kurumlarının Batı uygarlıgından etkilenmesi 19. yuzyılda olmustur. Fransız siyasi dusuncesinin ulkeye girisi, Katolik ve Protestan misyonerlerin faaliyetleri ve Osmanlı Devleti’nin Tanzimat doneminde dıs baskının da etkisiyle degisik cabaları, var olan Ermeni halk hareketi icin belirleyici durtuler olmuslardır.

Bu kitaptaki tartısma, Istanbul’daki Ermeni toplumunun tutucu soylularıyla liberal orta sınıfı arasındaki iliskiler sorununa odaklanmıstır. Cabalarımı Ermeni toplumunun ic yasamını ve ozellikle onu pek cok yonden etkileyen sekulerlesme surecini incelemekte yogunlastırdım.

Ermeni milletinin bir dini-feodal yonetimden anayasal demokrasiye gecisi, toplumun ruhban-soylu ve orta sınıf gucleri arasındaki karmasık iliskileri sergilemektedir. Bu nedenle, belki de degerli bir ornek vaka olusturur.

Cevirmen: Zulal Kılıc
Yayın Tarihi 2004-07-07
Orjinal Adı A Study of the Historical Development of the Armenian Constitutional System in the Ottoman Empire, 1839-1863
ISBN 9757265640
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 335
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kitap Kagıdı
Boyut 16 x 21 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.