Nefs-i Istanbul & Surici’nde Kayıp Zamanlar

0
(0)

Yazar: Mustafa Yoker

CATI KITAPLARI

Bu bir Istanbul masalıdır…

Fatih denince aklıma Renk, Zevk, Aysu Sinemaları, Fatih Halkevi, Istanbul Ihtisas Gures Kulubu, yazlık Madalyon, Luks sinemaları gelir, Vatan Caddesi lunapark ve cay bahceleri, Vefa Stadı, Karagumruk Spor, Edirnekapı Surları ve Sulukule gelir. Renk sineması dugun salonu oldu, Aysu Sineması yıkıldı, yerine bir apartman yapıldı, Zevk, Luks, Madalyon sinemaları oto park oldu. Lunaparkın yerinde kocaman bir Migros yer alıyor. Gul Agacı Cay Bahcesi Historia AVM oldu, Karagumruk Spor 1. Lig’den 3. Lig’e indi, Vefa Stadı’nın ismi degisti Karagumruk Arena oldu, Edirnekapı Surlarının bir bolumu yıkıldı, yol oldu. Sulukule ise tamamen yıkılarak tarih oldu.

Bir zamanlar Istanbul dendiginde akla Surici gelirdi. Surici’ndeki tarihi semtlerde yuzyıllara dayanan kozmopolit bir yasam ve mahalle kulturu hakimdi. Istanbul’un fethinden itibaren Rum ve Yahudi cemaati Halic kıyılarında, Ermeni cemaati ise Marmara kıyılarında agırlıklı olarak yasamıslardı. Bu kulturel farklılık ve cesitlilik kentli degerlere sahip bir Istanbul Kulturu ve Istanbullu Kimligi yaratmıstı. Sehrin sokaklarında Turk-cenin yanı sıra Ermenice, Rumca ve Ladino denilen Yahudi Ispanyolcası konusulur, kimse bu dilleri ve dinleri yadırgamazdı. Cunku onlar bu kentin yerlileriydi, oteki degillerdi. 1960’lı yıllara kadar Surici’nde varlıgını surduren bu kozmopolit yasam kulturu, Bizans’tan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan da Cumhuriyet’e miras kalan bir kulturel surekliligin eseriydi.

1960’lı yılların ortalarından itibaren bu kozmopolit yasam degismeye baslamıstı. Kıbrıs olaylarının alevlendigi o yıllarda Istanbul’un kadim gayrimuslim cemaatleri mahallelerini, Istanbul’u terk ederken (ettiri-lirken), Anadolu’dan hızla bir goc akmaya baslamıstı. Bu gocler gayrimuslimlerden bosalan semtleri doldurur-ken, diger tarihi semtler gibi benim semtim Fatih de bu gocten nasibini alarak degismeye baslamıstı.

Sehirli kulturun hakim oldugu Fatih’te modern magazalar, pastaneler, sinemalar, muhallebiciler yer alırdı, mini etekli kızlar sokaklarında rahatca dolasır, uzun saclı, Ispanyol paca pantolonlu, balta favorili gencler Fevzipasa Caddesi’nde piyasa yapardı. Bunlar artık birer anı olarak kaldı.

…Ve benim kusagım Istanbul’daki bu kozmopolit kulturun ve mahalle yasamının son tanıklarıydı.

Yayın Tarihi 2014-02-01
ISBN 6055161729
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 320
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kitap Kagıdı
Boyut 13.5 x 21 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.