Kurtulus Savası Gunlugu- II

0
(0)

Yazar: Zeki Sarıhan

TURK TARIH KURUMU

Turk Kurtulus Savasımım tam bir kronolojisini yapmak oldukca guctur.
Kurtulus Savası tarihinin yazılabilmesi icin o yıllarda yayımlanmıs gazeteletin tam olarak taranması gerekiyor. Bunlardan bazılarının kutuphanelerde bulunan koleksiyonları oldukca eksiktir; hele mahalli gazetelerden bazılarının elde ancak birkac sayısı vardır. Turk devlet arsivlerinden Ornegin Basbakanlık Arsivi’nden de ancak sınırlı sayıda kisinin yararlanmasına izin verilmektedir.
Ingiliz arsivleri, Turk okuyucusu icin onemli olcude gun ısıgına cıkarıldı. Ancak bu savasla ilgili diger ulkelerin arsivlerinden yeterince yararlanılamadı. Bunun yanında, yabancı ulkelerin, hele Arap ve Islam dunyasının o zamanki basını taranamadı.
Eksiksiz bir kronoloji ancak, devletce veya buyuk kuruluslarca desteklenen uzman kurulların, arastırma ekiplerinin uzun sureli, sabırlı ve dikkatli bir calısmasını gerektiriyor.
Bazı olayların hangi gun gectigini kesin olarak saptamak zordur. Bu durum da tam bir kronoloji yapmanın onundeki engellerden biridir.
Elinizdeki kitap, yazılı kaynaklar uzerinde 10 yıl suren bir arastırmanın urunudur. Turkce’de eski ve yeni yazıyla basılmıs hemen butun ciddi kaynaklar gozden gecirilmistir. Bunların icinde belgesel ozelligi olan, olayların tarihlerini ve¬renlere agırlık verilmistir. Kurtulus Savası’nda Istanbul ve Anadolu’da cıkan gazetelerin taranmasına, olaylar icin bunların kaynak gosterilmesine onem verilmistir. Genelkurmay Baskanlıgı Harp Tarihi Dairesi Baskanlıgı’nın Ozef olarak cevirttigi ve daktilo metinler halinde muhafaza ettigi Yunan kaynaklarından yararlanılmıstır. Tukce’ye cevrilmis bazı Ingilizce ve Fransızca onemli kaynaklar da taranmıstır.
Kurtulus Savası Gunlugu’nde, Mondros’tan Lozan’a kadar, 4 yıllık bir surede Turk Kurtulus Savası’nı dogrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren ve bu bakımından onemli olduguna inandıgımız butun olgulara isaret etmeye calısılmıstır.
Kitap dort cilt olarak planlanmıstır. Bu ciltlerin kapsadıkları donemler soyledir:
1. Cilt: 30 Ekim 1918 – 22 Temmuz 1919 (Mondoros Ateskes Anlasması – Erzurum Kongresi).
2. Cilt: 23 Temmuz 1919 – 22 Nisan 1920 (Erzurum Kongresi – Buyuk Millet Meclisi’nin acılısı).
3. Cilt: 23 Nisan 1920 – 22 Agustos 1921 (Buyuk Millet Meclisi’nin Acılısı – Sakarya Savası)
4. Cilt: 23 Agustos 1921 – 20 Kasım 1922 (Sakarya Savası – Lozan Konferansı)

Yayın Tarihi 2004-01-01
ISBN 9751605725
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 541
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi 1. Hm. Kagıt
Boyut 13.5 x 21 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.