Devleti Tahayyul Etmek

0
(0)

Yazar: Mark Neocleous

NOTABENE YAYINLARI

“Bu kitap devlet dusuncesini devralmadan ya da devlet dusuncesi tarafından ele gecirilmeden devleti degerlendirmeye calısıyor. Bu yuzden burada belirttigim ve kitabın en sonunda kısaca geri donulen farklı bir politik tahayyule dayanıyor. Bu politik tahayyul, icinde yasadıgımız “olaganustu halin” istisna degil kural oldugunu bize ogreten ezilenlerin geleneginden dogar. Walter Benjamin’in de kabul ettigi gibi olaganustu hale karsı bu sekilde yazmak, devletin sonunu ve dolayısıyla fasizm olasılıgının sonunu hayal eden gercek bir olaganustu hale yol acmayı hedeflemektir”

“sermaye birikiminin kuresel yogunlasması devlet egemenliginin yerini almaktan ziyade, egemenligin bir uygulamasıdır”
“Marksistlerin uzun suredir one surdugu gibi, kapitalist sistem, ciddi bicimde egemen sınıfın yurutme kurulu rolunu ustlenen devlet olmasaydı bir hafta bile surmezdi.”

“Ortadan kaldırılan uzam, ulus-devletin mekanıdır”

Son cumlenin devamı; “ama kapitalist devletin degil” diye devam ediyor tahmin edildigi gibi; ve ulus-devletin soz konusu tasfiyesine devletci bir politik tahayyulle karsı durmanın oldukca nitelikli bir elestirisini yapıyor Neocleous. Sola da sirayet eden ulusalcılıgın nasıl fasizme dogru evrilebildigini gosterirken, liberalizmin devletle olan sahte dusmanlıgını da devletci politik tahayyul saptamasıyla ifsa ediyor. Ekonomik zeminin dolaysız bir yansıması bicimindeki devlet anlayısını mahkum ederken devletin [belirli duzeylerdeki] ozerkligini abartanlara da Marx’ın, her gecen gun daha da belirlenim kazanan calısmalarını isaret ediyor.
“Devlet”in, onu en reddettigimiz zamanlarda bile dusuncelerimize nasıl sızdıgını tartıstıgı Devleti Tahayyul Etmek kitabının yanı sıra, kısa sure once Turkceye cevrilen Sivil Toplumu Yonetmek: Devlet Iktidarı Kuramına Dogru kitabıyla birlikte Neocleous sivil toplumun kendini insasının devlet karsısında ozerklik tasıyıp tasımadıgını sorguluyor ve 20. yy’ın siyasal uzamının iki temel kavramı olan “devlet” ve “sivil toplum” iliskisini tartısan bu calısmalar poltikayla ilgilenen Turkiye’li okuru tehlikeli bir derinlige cagrıyor. “Devlet” ve “Sivil Toplum” iliskisinin 20. yy’daki en onemli tamamlayıcılarından olan “Guvenlik” kavramını irdeledigi Critique of Security ise cok yakında yine Notabene yayınlarından cıkacak.

Mark Neocleous, yuzyılımızın siyaset kuramının vazgecilmez isimlerinden biri….
Ersin Vedat Elgur

Cevirmen: Akın Sarı
Yayın Tarihi 2014-03-07
ISBN 6055513832
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TURKCE
Sayfa Sayısı 224
Cilt Tipi Karton Kapak
Kagıt Cinsi Kitap Kagıdı
Boyut 13.5 x 19.5 cm

Bu kitap ne kadar yararlıydı?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu kitaba ilk oy veren siz olun.

Tüm malzemeler bir sitede www.kitapyurdu.com alınan.
Rehberlik sadece ziyaretçiler için malzeme kullanın.